Трудові відносини адаптуються до умов воєнного стану
опубліковано 01 квітня 2022 року о 09:30

Президент Володимир Зеленський підписав закон ,,Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”.

Зокрема, серед основних нововведень:

У період дії воєнного стану роботодавець може перевести працівника на іншу роботу без його згоди, якщо вона не протипоказана за станом здоров'я. Але лише для ліквідації наслідків бойових дій або інших обставин, що становлять загрозу життю людей.

Закон дозволяє працівнику розірвати трудовий договір за власною ініціативою через бойові дії та загрозу для його життя і здоров’я. Допускається звільнення з ініціативи роботодавця у період тимчасової непрацездатності, а також під час відпустки (крім відпустки через вагітність та пологи, відпустки для догляду за дитиною). Датою звільнення в такому випадку є перший робочий день, наступний за днем закінчення тимчасової непрацездатності або відпустки.

Дозволена тривалість робочого часу у період дії воєнного стану збільшується до 60 годин на тиждень. Це не означає, що всі працівники автоматично переходять на такий режим роботи, але роботодавець має право застосувати таку тривалість робочого часу за потреби. Мінімальна тривалість щотижневого безперервного відпочинку скорочується до 24 годин.

Через бойові дії трапляються випадки, коли роботодавець не може вчасно виплатити зарплату. Якщо він доведе, що порушення сталося саме внаслідок обставин непереборної сили, не відповідатиме перед законом. Водночас після припинення цих обставин він зобов'язаний виплатити всю зарплату.

Максимальна тривалість щорічної основної відпустки, яку можуть надати у період дії військового стану, становить 24 календарних дні. Якщо працівник залучений до робіт на об’єктах критичної інфраструктури, роботодавець може відмовити у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки через вагітність та пологи, а також по догляду за дитиною до трирічного віку).

Запроваджують поняття призупинення дії трудового договору, що не означає припинення трудових відносин. Відшкодування зарплати на цей час покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

З текстом закону можна ознайомитись за посиланням




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux