У Києві відбувся Четвертий саміт Міжнародної Кримської платформи
опубліковано 12 вересня 2024 року о 08:19

11 вересня у Києві відбувся Четвертий саміт Міжнародної Кримської платформи.

Важливо, що цьогоріч розширилася географія участі країн і міжнародних організацій. Вперше учасниками урядового формату Кримської платформи стали Аргентина, Організація Чорноморського економічного співробітництва та Міжнародний Альянс з питань свободи релігій та віросповідань.

Загалом за підсумками саміту майже шістдесят іноземних держав та міжнародних організацій підтримали суверенітет та територіальну цілісність України, висловили підтримку Формули миру Президента України Володимира Зеленського, та запевнили у подальшій підтримці нашої держави у захисті проти російської агресії.

Участь у саміті взяли Президент Литви, прем’єр-міністри Латвії та Хорватії, голови парламентів Молдови та Чехії, державний секретар у закордонних справах Великої Британії, державний секретар США, керівники Організації Чорноморського економічного співробітництва та Організації за демократію та економічний розвиток ГУАМ, інші учасники. Низка урядовців іноземних країн долучилися до роботи онлайн та у форматі відеозвернень.

«Завдяки Кримській платформі, завдяки дипломатичним зусиллям, завдяки спротиву нашого народу, наших воїнів абсолютно чітко примушуємо Росію до реальності, а саме – до міжнародного права, до сили світової солідарності, а також до необхідності відновити для України повну справедливість і зрештою – надійний мир для всієї нашої землі, для всіх наших людей», – наголосив у своєму виступі на саміті Президент України Володимир Зеленський.

На спільній пресконференції з очільниками зовнішньополітичних відомств США та Великої Британії Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга висловив вдячність іноземним гостям за участь у четвертому саміті Міжнародної Кримської платформи.

“Справедливий і тривалий мир неможливий без відновлення суверенітету та територіальної цілісності України, включно з Кримом. Крим – це Україна”, – зазначив глава МЗС України.

До учасників саміту також звернувся лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілев та заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, який нещодавно був звільнений з російської неволі.

За підсумками саміту учасники ухвалили Спільну заяву, в якій, серед іншого, наголосили на непохитній відданості справі відновлення суверенітету і територіальної цілісності України, включно з деокупацією Криму, шляхом подальшого надання Україні всебічної політичної, фінансової та військової допомоги у протистоянні російській агресії.



Джерело: Міністерство закордонних справ України

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux