Українські «суперфуди»: 5 локальних продуктів, які містять багато корисних продуктів
опубліковано 11 липня 2024 року о 14:00

Що ж таке «суперфуд»? Хоча цей термін не має нормативного регулювання і має маркетингове, а не наукове походження, він гарно прижився у нашому словнику. Ми використовуємо його для позначення продуктів із високим рівнем поживних, біологічно активних та корисних для здоров’я речовин.

Де шукати «суперфуди» — у магазині чи, можливо, у власній коморі? Наші партнери, команда платформи доказової інформації про здоров’я Бережи себе спільно з кандидаткою біологічних наук Оленою Лівінською розповідають про 5 популярних українських автентичних продуктів, які відповідають загальним уявленням про «суперфуди» та не поступаються поживним складом славнозвісним ягодам годжі чи насінню чіа.

Отже, які українські локальні продукти можна розглядати як «суперфуди»?

Гречка

Цей продукт містить багато білків, повільних вуглеводів, клітковини, вітамінів групи В. Також гречка багата на мідь, залізо, магній, марганець, фосфор, селен та цинк. Гречана каша чи суп — це збалансоване та поживне харчування.

Буряк

Буряк є гарним джерелом повільних вуглеводів, клітковини, фолієвої кислоти та марганцю. Він також містить нітратні сполуки, які сприяють зниженню артеріального тиску, та пігменти беталаїни з протизапальною активністю. Буряк можна використовувати у багатьох стравах: борщ, салати, буряковий квас.

Гарбуз

Гарбуз багатий на вітамін А, вітамін С і калій. Гарбузове насіння містить білок, ненасичені жирні кислоти, залізо, магній, марганець, фосфор і цинк. Гарбуз зберігається довго і є універсальним продуктом для різних страв.

Квашена капуста

Квашена капуста містить багато вітаміну С, К та молочнокислі бактерії, які виступають природнім біоконсервантом. Вона є гарним прикладом ферментованих продуктів та чудовим варіантом швидкого салату до будь-якого прийому їжі.

Волоські горіхи

Це джерело білків, клітковини, поліненасичених жирних кислот, фолієвої кислоти, вітамінів В1 і В6, заліза, магнію, марганцю, фосфору та цинку. Волоські горіхи можна додавати до салатів, соусів, десертів та перекусів. Експериментуйте!

Детальніше тут: https://berezhy-sebe.com/ukrainski-superfudy/



На зображенні може бути: текст




Джерело: Міністерство охорони здоров'я України

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux