Український Гомер ХХ століття: Улас Самчук
опубліковано 22 лютого 2022 року о 11:17

Днями ми відзначаємо 117-ту річницю з дня народження письменника українського зарубіжжя, журналіста, публіциста Уласа Самчука. Його називали літописцем свого часу і свого народу. Адже його художня спадщина відтворює основи духовного буття українського народу та їх зміни в ході історичного розвитку.

До дня пам’яті видатного письменника, славного земляка, в закладах освіти та культури Кременецького району проведено низку культурно-мистецьких та інформаційно-просвітницьких заходів.

,,Український Гомер ХХ століття: Улас Самчук” – під такою назвою організували та провели захід учні і вчителі Кременецького академічного ліцею, який носить ім’я видатного письменника. Під час заходу присутні ознайомилися із хронологією творчого та особистого життя письменника. Почули розповіді про його роки навчання у приватній гімназії Кременця, яка на той час мала статус престижного закладу. Упродовж заходу звучали музичні композиції, уривки віршів та прозових творів Уласа Самчука.

З нагоди 117-ї річниці від дня народження письменника педагогічними працівниками академічного ліцею організовано та проведено #Літературний_онлайн_марафон_творів_Уласа_Самчука, в ході якого звучали твори письменника у виконанні учнів та учителів закладу.

У Шумській громаді пройшов Регіональний літературний фестиваль української книжності «На білому коні», присвячений річниці від дня народження письменника Уласа Самчука, дитячі та юнацькі роки якого пройшли у с. Тилявка.

Фестиваль, який був заснований у 2005 році, проходить у двох населених пунктах громади. Почалося традиційно в с. Тилявка з покладання квітів до пам’ятника письменнику та екскурсії в Тилявському літературно-меморіальному музеї ім. У. Самчука.

Згодом у міській бібліотеці у Шумську пройшов захід, у якому художні номери поєднувалися зі своєрідними виступами-презентаціями від запрошених письменників:

- Дари Корній, сучасної української письменниці жанру фентезі, лауреатки Коронації слова, Золотої письменниці України;

- Віктора Янкевича, дипломанта премії ім. О. Ульяненка;

- Сергія Синюка, призера Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова-2021».

В історію входять неквапливо… Того Уласа Самчука, яким він був перед самим собою, бачимо у його творах.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux