Літо – періоду відпусток та активного відпочинку. У цей час збільшується ризик виникнення випадків гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, адже підвищується температура атмосферного повітря.
У більшості випадків, які щорічно реєструються в нашій країні, причиною захворювань є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів їх зберігання, умов та термінів зберігання сировини, з якої готуються страви, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь слід дотримуватися наступних рекомендацій:
Більшість кишкових інфекцій протікає в легкій формі, тому деякі хворі не звертаються до лікаря, займаючись самолікуванням, що небезпечно для здоров’я, адже самопочуття у випадках важкої інтоксикації організму може погіршуватися за лічені хвилини.
Симптоми харчового отруєння:
Перша допомога при харчовому отруєнні. Якщо є підозри на харчове отруєння, слід негайно зробити промивання шлунка слабким розчином марганцю або соди. Промивання робиться до тих пір, поки не почне виходити чиста вода. Також пацієнт при харчовому отруєнні повинен пити активоване вугілля, запиваючи його великою кількістю рідини. Від газованих напоїв краще відмовитися на користь морсів або чаю. Рясне пиття допоможе компенсувати зневоднення, яке неминуче розвивається при сильній блювоті і проносі.
Після промивання шлунка, при харчовому отруєнні, хворому необхідно забезпечити спокій, прикласти до його ніг грілку і дочекатися приїзду лікарів.
Профілактика харчових отруєнь: