Усиновлення, опіка, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу: пріоритети виховання дітей сиріт
опубліковано 01 травня 2023 року о 09:40

Питання захисту прав дітей на сьогодні є одним із пріоритетних напрямків реалізації державної політики.

Конвенцією ООН про права дитини визначено, що дитині для повного і гармонійного розвитку її особи необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові та розуміння. Але, на жаль, є діти, які не можуть проживати з рідними батьками, на жаль, в інституційних закладах ще виховується 21 дитина-сирота та позбавлена батьківського піклування. Саме для таких дітей існують альтернативні форми сімейного виховання.

Держава забезпечує пріоритет сімейного виховання та створює умови для їх розвитку, надаючи сім’ям, які приймають на виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, матеріальну та соціальну підтримку.

Сімейними формами виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є усиновлення, опіка, піклування, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу. Усиновлення – це прийняття у сім’ю дитини на правах народженої (рідної), з усіма правами та обов’язками, як з боку дорослих, так і з боку дітей. Тільки ця форма влаштування з усіх існуючих має наслідком втрати дитиною статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

Опіка та піклування над дитиною – це влаштування дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, в сім’ю громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із нею. Опіка та піклування оформлюється переважно родичами дитини. Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцяти років, а піклування - над дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Прийомна сім’я - це сім’я або особа (що не перебуває в шлюбі), яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей–сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Прийомні діти виховуються у прийомній сім’ї до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів. За прийомними дітьми зберігаються пільги і державні гарантії, передбачені законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, яка створюється за бажанням подружжя або окремої особи (яка не перебуває у шлюбі), які беруть на виховання та спільне проживання не менше як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних дітей. Діти перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання — до 23 років або до закінчення навчання.

На даний час на первинному обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування служб у справах дітей в Кременецькому районі перебуває 255 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Функціонують 5 дитячих будинків сімейного типу та 24 прийомні сім’ї у яких знайшли родинне тепло та сімейний затишок 88 дітей. У сім’ях опікунів та піклувальників виховується 186 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux