Відновлення та стійкість: у Києві відбувся круглий стіл про нематеріальну спадщину України
опубліковано 17 жовтня 2024 року о 16:50

16 жовтня в Національній академії мистецтв відбувся круглий стіл «Відновлення та стійкість: майбутнє через нематеріальну культурну спадщину» за участі експертів, носіїв практик, громадськості, представників закладів культури й освіти, урядовців й представників офісу ЮНЕСКО в Україні.  Це перша подія серії заходів, присвячених Міжнародному дню охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Заступник Міністра культури та стратегічних комунікацій з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар підкреслила, що цьогоріч Україну вперше обрали до складу Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини на чотирирічний термін з дати обрання під час сесії Генеральної асамблеї держав-учасниць Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини.

«Насамперед ми сьогодні хочемо продемонструвати, що українська культура є великою і розмаїтою, її прояви, зокрема у формі нематеріальної культурної спадщини, викликають повагу та гордість, складаючи ті цінності, що є важливими для людства, розкривають творче розмаїття і формують національну ідентичність. Саме такий наратив маємо створювати сьогодні, оскільки це є могутньою зброєю та потужною протидією ворогу», — сказала вона.

За словами Анастасії Бондар, цьогоріч ще два елементи можуть включити до Репрезентативного списку ЮНЕСКО. Це «Українська писанка: традиція і мистецтво» — перший міжнародний елемент, який об’єднує Україну та Естонію. Він яскраво демонструє, що Україна є частиною культурного простору Європи. Також йдеться про включення «Програми з охорони кобзарсько-лірницької традиції».

Паралельно відкрилася виставка «Жива спадщина: час, простір, культура», де представлені елементи української нематеріальної спадщини, які входять до списків ЮНЕСКО. Вона демонструє різноманітність української культури, а також показує, як експерти з культурних практик охороняють та передають об’єкти спадщини в складних умовах боротьби України за своє існування.

«Фундаментальною основою нашої національної стійкості є усвідомлення свого права на володіння цією землею, свого права на рівноправність та рівноцінність у цьому світі. Й сформувати цю усвідомленість без розуміння своєї національної ідентичності та унікальності своєї культури неможливо», — зазначив Міністр освіти та науки Оксен Лісовий.

Загалом основна мета заходів, присвячених Міжнародному дню охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, — демонстрація України як держави, що є активним учасником міжнародних акцій, а також відзначення ролі нематеріальної культурної спадщини як основи національної ідентичності. З календарем заходів можна ознайомитися на сайті

Організатори: МКСК спільно з Національною спілкою майстрів народного мистецтва України, Національною академією мистецтв України, Центром розвитку «Демократія через культуру», ГО «Алєм».



Джерело:  Міністерство культури та стратегічних комунікацій України

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux