Шкільне харчування – це важливий компонент організації діяльності закладів освіти в цілому. Сьогодні начальник Тернопільської ОВА Володимир Труш взяв участь в онлайн-нараді за участю Прем’єр-міністра України та Першої леді України щодо реалізації Стратегії реформи шкільного харчування на 2023-2027 рр.
На Тернопільщині у 585 закладів загальної середньої освіти є функціонуючі харчоблоки. З них 528 закладів загальної середньої освіти організовують харчування самостійно.
Окрім цього, відкрито кулінарний хаб, у якому уже пройшли навчання 20 тренерів з-поміж майстрів виробничого навчання за професією ,,Кухар” з Тернопільської та Чернівецької областей. Зараз 661 працівник їдалень закладів освіти проходить навчання на базі даного Хабу.
У Тернопільській області реалізовується програма шкільного харчування Всесвітньої продовольчої програми ООН. В рамках цього 29 закладів загальної середньої освіти отримають право на відшкодування 30% від вартості гарячих порцій для учнів 1-4 класів.
9 закладів освіти подали заявки, на базі яких є можливість створити „Опорну кухню” для 25 малокомплектних шкіл, та 25 закладів загальної середньої освіти, які відповідають вимогам з реалізації проєкту „Базова кухня”. Є складений перспективний план будівництва „Фабрики-кухні” для забезпечення гарячим харчуванням школярів закладів освіти Кременецького району.
У закладах освіти області впроваджується програма ,,Дітям Тернопільщини – якісне і безпечне харчування” на 2021–2024 роки, основними показниками реалізації якої є:
- осучаснення матеріально-технічної бази їдалень (харчоблоків) закладів освіти, ремонт приміщень;
- проведення заходів і навчань;
- моніторинг, діагностичний та інституційний аудити діяльності їдалень (харчоблоків), лабораторний контроль якості і безпечності харчових продуктів;
- запровадження в усіх закладах загальної середньої освіти різних форм організації харчування.
Сучасне холодильне та технологічне обладнання придбано в 16 територіальних громадах. У закладах освіти 21 територіальної громади здійснено модернізацію харчоблоків. Запроваджено чотиритижневе меню із застосуванням обліку та аналізу харчування школярів, що дозволило уникати одноманітності страв. Обов’язковим аспектом при формуванні меню є зазначення наявних у тих чи інших стравах потенційних алергенів.
Важливий акцент залишається на забезпеченні школярів та вихованців якісною питною водою, обов’язковому виконанні правил гігієни та неухильному дотриманні норм етикету. Відповідно до вимог санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів з працівниками закладів освіти та постачальниками продуктів і сировини проводяться семінари, тренінги, навчальні заняття з питань впровадження нових стандартів харчування та запобігання харчових отруєнь.
З метою формування культури харчування, обов’язкового виконання правил гігієни й неухильного дотримання норм етикету проводяться просвітницько-виховні заходи за участю дітей різних вікових категорій.
Створити належні умови для працівників їдалень, зробити процес приготуванням їжі таким, що відповідає усім санітарно-гігієнічним вимогам – основна мета реформування шкільного харчування в закладах освіти Тернопільщини.