У розпалі сезон «тихого полювання» на дикорослі гриби. І попри те, що грибів в цьому році дуже мало з огляду на посушливу погоду – є багато випадків побутового отруєння грибами. Як правило, причинами отруєнь стають дикорослі гриби, які вживаються у сирому, смаженому, варено-смаженому вигляді, зібрані самостійно або придбані на стихійних ринках.
Держпродспоживслужба вкотре нагадує про небезпеку вживання в їжу дикорослих грибів та рекомендує дотримуватись таких порад:
Якщо збираєте гриби самостійно, то обов'язково врахуйте таке:
Варто нагадати, що вживання дикорослих грибів, консервованих у домашніх умовах, може призвести до захворювання на ботулізм. Збудник ботулізму розвивається в умовах низького вмісту кисню та може потрапити до консервованих грибів.
Вживання грибів категорично протипоказано дітям, тому не давайте грибних страв дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.
При появі будь-яких симптомів харчового отруєння після вживання грибів важливо одразу звертатися до лікаря. Негайно викликайте «швидку допомогу» та акцентуйте увагу на тому, що хворий вживав гриби!
Наочна інформація - у спільній з європейським проєктом EU4SaferFood інфографіці.
Джерело: Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області