Як попередити захворювання на кишкові інфекції у літній період?
опубліковано 23 липня 2024 року о 16:21

Літо – це сприятлива пора для розвитку епідемічних ускладнень. Адже спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму ці збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, а також через брудні руки. Кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань людини, які можуть призвести до серйозних ускладнень і навіть летальних випадків, особливо у дітей.

Основні причини гострих кишкових інфекцій: елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов і термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять збудник захворювання, тощо.

Збудники кишкових інфекцій можуть знаходитися у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Щоб уникнути гострих кишкових інфекцій необхідно дотримуватися простих, але надійних та ефективних правил:

- ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету;

- дотримуйтесь чистоти під час приготування їжі. Мийте і тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

- не допускайте комах і гризунів до приміщень, де готуєте їжу та зберігаються харчові продукти;

- для обробки сирих продуктів використовуйте окремі кухонні прилади (ножі, дошки для готування тощо);

- окремо готуйте і зберігайте сирі та готові до вживання харчові продукти;

- мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

- не вживайте продукти з терміном придатності, що закінчився, використовуйте для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

- дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишайте приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більше ніж на 2 год);

- використовуйте безпечну воду, не пийте води з неперевірених джерел, вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену воду;

- не купайтеся в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникайте заковтування води під час купання.

Бережіть своє здоров’я і своїх близьких.

Відділ державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Кременецького районного управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Тернопільській області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux