,,Душу й тіло ми положим за нашу свободу" лунає з найгарячіших точок нашої країни, а ,,згинуть наші вороженьки, як роса на сонці" співає вся країна в унісон
опубліковано 10 березня 2023 року о 18:21

10 березня 2023 року чимало медіа та установ написали, що цього дня на державному рівні відзначають День Державного Гімну. Насправді таке державне свято поки що офіційно не запроваджене. На дату Дня Державного Гімну можуть претендувати й 10-те, і 6 березня. Розповідаємо чому.
6 березня 2003 року Верховна Рада України ухвалила чинний досі Закон «Про Державний Гімн України». Цим законом національний гімн на музику Михайла Вербицького зі словами першого куплета і приспіву пісні Павла Чубинського ,,Ще не вмерла Україна" затвердили як державний. Першу строфу пісні Чубинського дещо змінили на: ,,Ще не вмерла України і слава, і воля».
Хоча музичну складову національного гімну Верховна Рада ухвалила ще в січні 1992 року, на ухвалення слів та відповідного закону знадобилося ще понад десятиліття.
       
Чому тоді говорять про 10 березня?



Бо вперше пісню ,,Ще не вмерла Україна", яка утвердилася як національний гімн, публічно виконали 10 березня 1865 року в Перемишлі як завершальний концертний номер перших у Галичині світських ,,вечерниць в пам’ять Тараса".
Цікаво й символічно, що вірш ,,Ще не вмерла Україна" був створений у Наддніпрянській Україні, а піснею-гімном став у Галичині.
У 1863 році у четвертому номері львівського літературно-політичного часопису ,,Мета" серед інших поезій Тараса Шевченка був надрукований вірш ,,Ще не вмерла Україна". Тому в Галичині він певний час вважався твором Кобзаря. Насправді ж автором вірша був український етнограф, громадський діяч, поет Павло Чубинський, який написав його у Києві восени 1862 року.
Цей вірш сподобався Михайлу Вербицькому. Спочатку композитор поклав його на музику як сольну пісню, яку сам виконав на сходинах гімназійної ,,Громади" в Перемишлі. А щоб усі члени ,,Громади" могли цю патріотичну пісню співати разом, Вербицький зробив з неї хорову композицію.
До слова, народився автор музики тепер уже Державного Гімну України Михайло Вербицький 4 березня.
Вочевидь, і наявність серед державних свят Дня Державного Прапора, й те, як суспільство відгукнулося на дату, повʼязану з Державним Гімном, свідчать про необхідність офіційного запровадження Дня Державного Гімну.
Про автора вірша ,,Ще не вмерла Україна" Павла Чубинського коротко розповідає один із роликів Український інститут національної пам'яті: https://youtu.be/_g91ws4pXS8


За матеріалами: https://www.facebook.com/uinp.gov.ua









Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux