Як запобігти харчовим отруєнням в воєнний час
опубліковано 23 листопада 2022 року о 14:24

В тяжкий для країни воєнний час наші громадяни, іноземні друзі, волонтери та партнери роблять свій внесок в тяжкий час, як збір продуктів харчування та приготування їжі для цивільного населення та особистого складу війська України.
Але в наслідок цього виникає ризик розповсюдження харчових отруєнь серед населення.
Харчові отруєння є не контагіозними захворюваннями (тобто вони не передаються від однієї особи до другої при контакті), виникають в результаті вживання харчових продуктів, в яких відбулося масивне розмноження певних видів мікроорганізмів чи накопичення токсинів мікробного або не мікробного походження до рівня патогенної дози. Знаючи головні причини виникнення харчових отруєнь, можна ефективно запобігати їм.
З метою профілактики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед цивільного і військового населення, пов’язаних із роботою пунктів харчування тимчасово переміщених осіб, військовослужбовців Збройних Сил України, підрозділів Сил територіальної оборони, а також пов’язаних з роботою гуманітарних штабів, Кременецьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області області рекомендує дотримуватися таких правил:

залучати до роботи із збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів осіб, які обізнані щодо поводження з харчовими продуктами та здоровий персонал (за відсутності підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежиті, відсутності ознак гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран);

дотримуватися обов’язкової гігієни рук осіб, що контактують з харчовими продуктами;

сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати та транспортувати окремо;

при розфасуванні продуктів харчування перевіряти термін їх придатності та умови зберігання. Це допоможе правильно розділити продукти й продумати ефективне/ раціональне харчування на місці;

оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та терміни їх придатності. При огляді консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) оцінити чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти: патьоки, деформації, фізичний (неправдивий) бомбаж банки «хлопавки», та не допустити їх наступне зберігання та використання;

суворо дотримуватися технології приготування сирих харчових продуктів, особливо риби, м’яса ;

дотримуватися температурних режимів при зберіганні продуктів, які швидко псуються, не вживати такі продукти, в яких вичерпано термін придатності;

зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів;

встановити контроль в пунктах приготування дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі;

Врахуючі високий ризик виникнення харчових отруєнь, ботулізму, гепатиту забороняється вживання харчових продуктів, які були отримані від цивільного населення, а саме: кондитерські і кулінарні вироби, напівфабрикати з м’яса, риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси, тощо), а також грибні та плодоовочеві, м’ясні та рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах.
Окрім цього, харчоблок або пункт приготування їжі для населення повинен бути забезпечений: холодною та гарячою проточною водою гарантованої якості; необхідним технологічним та холодильним обладнанням; столами для обробки харчових продуктів; столовим та кухонним посудом; обробним інвентарем у достатній кількості; мийними та дезінфікуючими засобами, антисептиками для рук тощо.
За перших ознак харчового отруєння необхідно терміново звернутися за медичною допомогою. Самолікування небезпечне!





Начальник відділу безпечності

харчових продуктів та ветеринарної медицини

Кременецького управління Головного Управління

Держпродспоживслужби в Тернопільській області Валентина Кравчук

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux