Їжа для мозку. Які продукти покращать його роботу?

опубліковано 14 березня 2025 року о 10:49

Для доброї роботи мозку важливо споживати достатню кількість білків. Для ефективної роботи наш мозок потребує відпочинку і повноцінного харчування. Список життєво необхідних для роботи мозку продуктів:

Жирна морська риба містить велику кількість поліненасичених жирних кислот омега-3. Саме з цих кислот в нашому організмі виробляється речовина мієлін, що є своєрідним ізоляційним матеріалом для нервових волокон.

Крім того, мієлін необхідний для швидкої роботи мозку і передачі інформації від однієї клітини до іншої.

Волоські горіхи – це ще одне хороше джерело поліненасиченої жирної кислоти омега-3. При регулярному вживанні волоських горіхів підвищується рівень серотоніну (гормону щастя), що допомагає протистояти депресії і охоче братися за розумову роботу. 3–5 волоських горіхів у день буде цілком достатньо для здоров’я мозку.

Чорниця – джерело антиоксидантів, які дуже потрібні для правильної роботи мозку. Антиоксиданти, що містяться в чорниці, дозволяють позбутися від шкідливих речовин, що ушкоджують клітини мозку. Регулярне вживання чорниці покращує пізнавальні функції і пам’ять.

Какао – джерело антиоксиданту флаванол. Ця речовина покращує кровообіг мозку, а також захищає його від окислювальних процесів, що призводять до різних нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера). Крім того, шоколад підвищує рівень дофаміну в крові – гормону, що відповідає за наше гарний настрій.

Женьшень. Для активізації мозкової діяльності досить буде всього пари крапель настоянки женьшеню на склянку води.

Яйця – джерело якісного білка, жирів і вітамінів. Це справжній подарунок для нашого мозку. Крім того, в яйцях міститься багато холіну – речовини, яка допомагає зосередитися і поліпшити працездатність нервових клітин.

Броколі – це одне з головних джерел вітаміну K, який підтримує нормальну діяльність мозку. Крім того, у броколі міститься бор, дефіцит якого призводить до зниження мозкової активності. Крім броколі, для нормальної мозкової діяльності корисні будуть всі види капусти: брюссельська, цвітна, білокачанна, пекінська або савойська.

Яблука – містять майже всі мінеральні речовини і вітаміни. Регулярне їх уживання оздоровлює судини мозку, перешкоджає їх закупорці. Таким чином, мозок завжди буде працювати бездоганно, а також знизиться небезпека крововиливів.

Сочевиця – джерело заліза і амінокислот, необхідних для швидкого перебігу біохімічних процесів в мозкових клітинах. Так забезпечується ясність розуму і підвищується швидкість мислення.

Хліб з борошна грубого помелу – це «повільні» вуглеводи. Якщо ми їмо білий хліб або вироби з борошна вищого ґатунку та здоби, у кров викидається багато інсуліну, після чого мозок починає «відключатися».






На зображенні може бути: текст «ТЕРНОГЕЛЬ СЫНий цкПх ΪЖА для МОЗКу Яки ПРОДУКТИ пОкраЩАТь його РОБОТУ»






Джеерело: Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux