Два роки тому українські військові потопили флагман російського Чорноморського флоту – крейсер “Москва”
опубліковано 15 квітня 2024 року о 15:04

13 квітня 2022 року неподалік острова Зміїний в північно-східній частині Чорного моря Військово-Морські Сили ЗС України уразили флагман російського Чорноморського флоту, ракетний крейсер “Москва”. Наступного дня корабель затонув на шляху до бази в тимчасово окупованому Криму.

Перед початком широкомасштабного вторгнення в Україну, у лютому 2022 року росіяни сформували у Чорному морі угруповання ударних та морських десантних кораблів. Вони мали забезпечувати підтримку наступу угрупуванням окупантів та руйнувати інфраструктуру України і вивозити награбоване.

На початку квітня 2022 року ворожий флот контролював район бойових дій між островом Зміїним і тимчасово окупованим Кримом. Найчастіше тут діяли малий ракетний корабель “Буря”, ракетний катер “Ивановец” та ракетний крейсер “Москва”, який брав участь у захопленні острова Зміїний у перші дні широкомасштабного вторгнення. Саме на заклик команди крейсера скласти зброю українські захисники острова відповіли відмовою, яка стала національним та міжнародним мемом.

Щоб відкинути ворожі кораблі від українського берега, ВМС ЗС України почали атакувати їх. 3 квітня ударом із реактивної системи залпового вогню “Град” був пошкоджений фрегат “Адмирал Эссен”, який знаходився у північно-західній частині Чорного моря і неодноразово завдавав ударів ракетами “Калибр” по території України. Після ураження корабель був відбуксируваний до тимчасово окупованого Севастополя.

Найбільшим успіхом ВМС ЗС України стало знищення крейсера “Москва”. Його атакували двома ракетами берегового комплексу РК-360МЦ “Нептун”, коли вороже судно наблизилось на відстань 120 кілометрів від Одеси. Ракети влучили в лівий борт у район ходового містка, кают-компанії й носового машинного відділення. На борту почалась пожежа. Інші судна окупантів намагалися надати допомогу флагману, але шторм та потужний вибух боєприпасів перекинули крейсер. Він затонув за 30 кілометрів від місця ураження.

“Москва” стала найдорожчою втратою росії у війні проти України, вартість ракетного крейсера становить близько 750 мільйонів доларів. Штатна чисельність екіпажу “Москви”, за різними даними, становила від 416 до 758 людей. Із неофіційних російських джерел стало відомо, що врятували лише 58 моряків та офіцерів. Решта, в тому числі командир судна Антон Купрін, – загинули.

Росіяни втратили не просто корабель, а символ своєї військової “могутності” на морі. Крейсер вони називали одним із п’яти найпотужніших суден рф. Більше того, “Москва” стала першим втраченим флагманом російського флоту з часів російсько-японської війни 1904–1905 років. Прикметно, що судно було знищене українською зброєю – комплексом наземного базування з протикорабельними крилатими ракетами “Нептун”. Він розроблявся саме для ураження бойових кораблів.

На честь цього визначного воєнного успіху України у першу річницю знищення “Москви” президентським указом було засноване професійне свято працівників оборонно-промислового комплексу України. У цій війні саме від появи нових зразків озброєння та вдосконалення існуючих великою мірою залежить хід подій на полі бою. Знищення флагмана російського Чорноморського флоту та інших суден – вірний доказ тому.


Джерело: Центр досліджень воєнної історії ЗСУ


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux