Гепатит B — це небезпечна для життя вірусна інфекція печінки, яка може перейти в хронічну форму та призвести до раку і смерті
опубліковано 29 квітня 2024 року о 12:14

Дітям до 1 року гепатит загрожує найбільше. У цьому віці 90% випадків гепатиту B переходять у хронічну форму і ризик летального завершення досить високий. З віком ризик знижується — хронічними стають 30–50% випадків. У 20–30% людей, інфікованих гепатитом B у дитинстві, згодом розвиваються цироз і рак печінки. Зараження гепатитом у дорослому віці також небезпечне і може закінчитися смертельно через роки.

Гепатит B невиліковний, однак йому можна запобігти завдяки вакцинації. Захисний ефект щеплення зберігається щонайменше 20 років, часом — упродовж усього життя.

За Національним календарем щеплень дитина має отримати три дози вакцини:

● 1-ше щеплення — протягом 24 годин після народження;
● 2-ге щеплення — у 2 місяці;
● 3-тє щеплення — у 6 місяців.

Якщо дитина не була вакцинована вчасно, щеплення роблять за схемою «0-1-6», тобто другу дозу вводять через місяць після першої, а третю — через 6 місяців після першої.

За цією схемою роблять щеплення і дорослим, яких не вакцинували від гепатиту B у дитинстві. Це щеплення додали в національний календар 2001 року. Тож якщо ви народилися раніше і не є лікаром чи лікаркою, то, ймовірно, не маєте цих щеплень. Тому варто їх зробити власним коштом — купити вакцину в аптеці та вакцинуватися у сімейного лікаря. Якщо «дорослої» вакцини немає в продажу, можна ввести дві дитячі дози.

Гепатит В передається статевим шляхом, через кров під час поранення і надання медичної допомоги. На додачу дитина може заразитися від інфікованої матері під час пологів. Важливо вакцинуватися проти гепатиту В військовим та їхнім родинам, волонтерам та волонтеркам. Якщо ваш партнер чи партнерка колись перенесли гепатит B, вам необхідно зробити щеплення.

Погоджуйтеся на вакцинацію вашої дитини в пологовому, робіть дітям усі щеплення за календарем та вакцинуйтеся самі!

Докладніше про вірусні гепатити: https://bit.ly/2HTWALJ.



На зображенні може бути: ‎1 особа, дитина та ‎текст «‎ВСЕСВИТНΙЙ ТИЖДеНЬ МУНИЗАЦИ MICTEPCTBO ОХОРОНИ الماتق ЗДОРСва ر УКРАНИ ЦЕНТР РОМАДСЬКОГО АДСЬКОгО ЗДОРОВЯ ЦЕНТРи КОНТРОЛю MRDOLEUITISON πюТ ХворОв о лантини unicef длЯ кожной дитини P Щеплення в.д гепатиту В чому не варто в.дкладати‎»‎‎



Джерело: Центр громадського здоров’я України

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux