Овочі й фрукти: скільки їсти, щоб бути здоровим

опубліковано 05 липня 2024 року о 11:12

Літо – сезон садовини й городини, тож важливо скористатися з цієї пори, щоби перейти до більш здорових харчових звичок. До того ж вони краще зберігаються, ніж м’ясо-молочні продукти, отже, точно стануть у пригоді за тривалих відключень світла.

Без овочів і фруктів неможливе здорове харчування і здорове життя загалом – за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у 2017 році через недостатнє споживання цієї групи продуктів у світі сталося 3,9 млн смертей.

Як це пов’язано?

Брак фруктів і овочів у щоденному раціоні збільшує ризик розвитку неінфекційних захворювань (НІЗ): ожиріння, серцево-судинних хвороб та певних видів раку.

Важливий також і склад фруктів та овочів – вони багаті на вітаміни й мінерали, містять клітковину та корисні нехарчові речовини, такі як рослинні стероли, флавоноїди та інші антиоксиданти. Отже, багато необхідних нашому організму поживних речовин можна отримати саме з них.

ВООЗ рекомендує вживати принаймні 400 грамів овочів і фруктів на день, з яких овочі – приблизно половина.

Ось деякі поради щодо вживання :

  1. Вживайте різні овочі й фрукти.                                                                                                                                                                                                                           Намагайтеся включати у свій раціон різні види овочів, оскільки кожен вид має свій набір корисних речовин. Віддавайте перевагу локальним продуктам.
  2. Не нехтуйте розмаїттям форм.                                                                                                                                                                                                                               Вживання свіжих овочів – найкращий варіант, але заморожені або консервовані овочі також є хорошим вибором, якщо вони приготовані без додавання солі або цукру.
  3. Експериментуйте з рецептами.                                                                                                                                                                                                                           Споживайте як сирі, так і приготовані овочі для отримання максимального спектра поживних речовин. Експериментуйте з приправами для цікавих смаків.
  4. Додайте овочі й фрукти до кожного приймання їжі.                                                                                                                                                                                                     Якщо вам важко перейти на правильне харчування одразу, спробуйте поступово додавати овочі й фрукти до кожної страви.

Пам'ятайте про силу маленьких кроків – поступово випроваджуйте здорові звички у своє життя (і харчування) – це допоможе у профілактиці багатьох захворювань.




На зображенні може бути: текст



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux