Що потрібно знати про сибірку!
опубліковано 01 жовтня 2024 року о 10:43

Сибірка - гостре, особливо небезпечне інфекційне захворювання всіх видів сільськогосподарських, домашніх і диких тварин, а також людей, яке спричиняється мікробами Bac.anthracis. - нерухомими, аеробними споро утворювальними паличками, які при доступі кисню перетворюється в спори, що надзвичайно стійкі у зовнішньому середовищі та десятиліттями зберігається в ґрунті, роками у воді; резистентні до гниття й висушування.

Хвороба перебігає у блискавичній, гострій і підгострій формах. При блискавичному перебігу - тварина раптово, падає на землю і швидко гине з ознаками судом. При гострому перебігу спостерігається різке підвищення температури тіла, прискорення пульсу й дихання, синюшність слизових оболонок, задишка з носового й ротового отворів витікає кров’яниста піна, з прямої кишки — кров темного кольору. Хвора тварина збуджена, скрегоче зубами, чинить манежні рухи, а потім раптово падає на землю і гине з виявленням судом. Хворі тварини, виділяють з екскретами (молоком, сечею, фекаліями) у зовнішнє середовище збудника сибірки, що є джерелом інфекції та зумовлює осіменіння пасовищ, водопоїв, ґрунту.

Небезпечними осередками сибірки є старі забуті захоронення загиблих від сибірки тварин, звідки спори сибірки можуть виноситися на поверхню ґрунту під час паводку та сильних дощів, або під час меліоративних, будівельних та інших земляних робіт, воєнних дій тощо. Для сибірки характерна стаціонарність осередків, яка зумовлюється тривалим збереженням спор у землі.

Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, нагадує що з метою профілактики даного захворювання необхідно проводити щорічні щеплення тварин проти сибірки. Молодняк тварин, крім поросят та лошат, вакцинують з 3-місячного віку, поросят з 6- місячного віку, а лошат — з 9-місячного віку. Дорослих тварин в благополучних зонах щодо сибірки щеплюють один раз на рік. Хутрових звірів щеплюють з 3-місячного віку один раз на рік. Не дозволяється вакцинувати виснажених, клінічно хворих тварин і тварин з підвищеною температурою тіла, а також самок в останній місяць вагітності.

У випадку купівлі тварин в особисту власність громадяни зобов’язані в установленому порядку зареєструвати придбаних тварин та звернутися до ветеринарної установи для обстеження і щеплення. В загальне стадо новоприбулих тварин дозволяється вводити не раніше ніж через 14 діб після вакцинації.



Кременецьке районне управління 

Головного управління Держпродспоживслужби



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux