Для чого потрібен організму йод?

Спеціалісти Кременецького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області радять мешканцям Кременеччини вживати харчові продукти багаті йодом та роз’яснюють щодо його вмісту і користі для здоров’я.

Кількість йоду, яка потрібна щодня, залежить від віку, статі та етапу життя. Наказом МОЗ України від 03.09.2017р. № 1073 передбачена норма фізіологічної потреби для дорослих людей (віком від 18 років), яка становить 150 мкг йоду на добу. Під час вагітності та годування груддю потреба зростає до 200 мкг на добу. Норми споживання йоду для дітей становлять: 0-6 років – 90 мкг; 7-10 років – 120 мкг; 11-17 років – 150 мкг на добу.

Харчові продукти, багаті йодом:

• морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікра);

• біла риба (минтай, хек, тріска тощо);

• морська капуста (ламінарія);

• овочі (картопля, редиска, часник, червоний буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат);

• фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма, фейхоа);

• яйця;

• молоко;

• яловичина;

• волоські горіхи.

Тернопільська область відноситься до йододефіцитного регіону України, тобто в навколишньому середовищі. У зв’язку з цим у частини населення виникають захворювання щитоподібної залози.

Наслідки нестачі йоду в організмі:

• відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;

• збільшення щитоподібної залози (зоб);

• затримка росту у дітей;

• затримка інтелектуального розвитку у дітей;

• зниження розумової активності у дорослих;

• порушення обмінних процесів;

• загроза переривання вагітності;

• рак щитовидної залози;

• погіршення пам’яті, слуху;

• підвищення холестерину;

• сухість шкіри, втрата її еластичності;

• порушення роботи кишківника;

• відчуття холоду;

• різке зниження чи підвищення маси тіла;

• набряки;

• випадіння волосся тощо.

Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоб знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.

Постановою КМУ № 305 від 24.03.2021р. передбачено, що для приготування їжі в закладах освіти, закладах оздоровлення та відпочинку дітей повинна використовуватись лише йодована сіль.

В домашніх умовах також радимо замінити звичайну сіль на йодовану.

Слід зауважити, оскільки йод здатен випаровуватися з солі, йодовану сіль потрібно зберігати в закритій посудині та використати з моменту виготовлення протягом 9-ти місяців. При приготуванні гарячих страв відбувається втрата від 20 до 50% йоду. Тому в страви йодовану сіль бажано додавати наприкінці технологічного процесу приготування.

Одночасно наголошуємо про те, що потрібно пам’ятати про загальне обмеження споживання солі. Приготовлені страви в жодному разі не слід досолювати.




Начальник відділу державного нагляду

за дотримання санітарного законодавства

Кременецького районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області Людмила СЛОБОДЯНЮК


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux