ШКІЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ: ЗМІНИ ТА ВИКЛИКИ

З набранням чинності Постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» з 01 січня 2022 року вступили в дію нові норми харчування.

Оновлене шкільне харчування не тільки сприяє загальному зміцненню здоров’я школярів, але впливає на їхню працездатність та успішність. Меню для шкільних їдалень містить багато різноманітних страв. У ньому зменшено кількість солі, цукру, жирів та субпродуктів. Натомість збільшено кількість споживання молочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів. Відповідно до затверджених норм та Порядку організації харчування у закладах освіти з 01 січня 2021 року зменшено кількість споживання цукру у 2-2,5 рази, збільшено кількість фруктів до 100 грамів на однин прийом їжі, зменшено кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 грамів до 30-50 грамів, збільшено кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня забезпечити дві порції м’яса по 70, 100, 120 грамів кожна, залежно від віку дітей, збільшено кількість молочних продуктів, а саме 200 мілілітрів молока або рослинних напоїв чи 125 мілілітрів йогурту або кефіру, 125 грамів сиру кисломолочного, чи 75 грамів сиру м’якого, або 15 грамів сиру твердого, чи 25 грамів сметани.

Приблизно 75% продуктів у їдальні мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові (каші), фрукти, ягоди.

Заборонено продавати у шкільних буфетах: солодощі, хлібобулочні вироби та інші продукти з високим вмістом цукру, солі, консервантів, барвників та ароматизаторів, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, не пастеризовані соки та молочні продукти, каву, гриби.

Який стан оновлення системи шкільного харчування на сьогоднішній день?

Серед найбільших проблем закладів освіти є застарілість або недостатня кількість нового технологічного обладнання, посуду, меблів, недостатня кількість виробничих приміщень, потреба в ремонтних роботах, недостатнє фінансування, зокрема і для виконання норм харчування. Варто зазначити, що матеріально-технічна база шкільних харчоблоків щорічно покращується за рахунок закупівлі нового технологічного обладнання, посуду та ремонту несправного устаткування.

Важливим пріоритетом в організації харчування дітей є правильний підбір і підвищення освітнього рівня кухарів шкільних їдалень.

Метою для покращення організації харчування в шкільних їдальнях має бути модернізація харчоблоків закладів освіти, використання новітніх технологічних процесів, дотримання вимог системи НАССР.

Органи управління освіти в територіальних громадах і закладах освіти мають сформувати достатній штат кваліфікованих працівників, які організують якісне та безпечне харчування й сприятимуть формуванню в учнів здорових харчових звичок.

Спеціалістами відділу державного нагляду за дотримання санітарного законодавства Кременецького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, відповідно до Плану державного моніторингу проведення лабораторних досліджень на 2023 рік в закладах освіти відібрано 24 взірці питної води і проведено 88 досліджень за мікробіологічними показниками та 202 дослідження за санітарно-хімічними показниками, відібрано 13 взірців готових страв, в яких проведено - 16 досліджень за мікробіологічними показниками та 36 - за санітарно-хімічними показниками, з об’єктів навколишнього середовища харчоблоків відібрано 280 змивів на патогенну та умовно-патогенну флору.

За результатами проведених лабораторних досліджень 7,7% з відібраних зразків готових страв та 5,7% змивів з технологічного обладнання не відповідали нормативній документації. Крім того, виявлені відхилення від ДСанПІН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками у 54,2% відібраних зразків. З метою забезпечення навчальних закладів доброякісною та безпечною питною водою, керівникам закладів та балансоутримувачам джерел водопостачання направлено пропозиції для усунення порушень та проведення профілактичних заходів.


Головний спеціаліст відділу державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Кременецького районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області Володимир Яворський


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux