Перед початком нового навчального року доцільним буде нагадати, що в Україні триває реформа шкільного харчування.
Держпродспоживслужба контролюватиме впровадження нових норм та дотримання санітарних норм закладами освіти. Ця реформа дуже важлива, адже результати цієї реформи торкаються кожного з нас через здоров’я наших дітей.
Оновлене меню для шкільних їдалень включає в себе 160 страв. У ньому обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.
У шкільніих закладах з 1 січня 2022 року зобов’язані:
зменшити кількість цукру у 2-2,5 рази – до 7,5 г на один прийом їжі;
збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.
Особливості продуктів:
приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;
картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі, або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування;
відварювати овочі, щоби приготувати салати на наступний день, не можна;
салати треба заправляти перед видаванням;
треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);
надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;
м’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;
насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;
у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння. Але про це треба вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;
сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів. Плавлений сир не дозволяється;
сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;
заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;
питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.
Заборони на продаж:
у шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів.
газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного
Фахівці Держпродспоживслужбислужби здійснюють контроль безпечності харчових продуктів та відповідності санітарним нормам, проводять перевірки та моніторинг постачальників та суб’єктів господарювання що надають послуг з харчування в навчальних закладах.
Начальник відділу безпечності харчових продуктів
Кременецького управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Тернопільській області Валентина Кравчук