Здорове харчування у кожній родині та кожному закладі освіти має починатися з виконання правил безпечного харчування. Для шкіл, садочків, дитячих таборів літнього відпочинку та закладів громадського харчування такі правили об'єднані у систему НАССР. А в родинах обов'язково потрібно дотримуватись таких простих кроків:
ПІДТРИМУЙТЕ ЧИСТОТУ
Хоча більшість мікроорганізмів не викликає ніяких хвороб, все ж, багато з тих що перебувають в грунті, воді та організмі тварин і людини, є небезпечними. Вони передаються через рукостискання, господарські ганчірки, і особливо через обробні дошки. Простий дотик здатен перенести їх у продукти і спричинити харчові захворювання.
ВІДОКРЕМЛЮЙТЕ СИРУ ЇЖУ ВІД ГОТОВОЇ
Сирі продукти, м’ясо, птиця і морські продукти та їхні соки можуть містити небезпечні мікроорганізми, які можуть бути перенесені на інші продукти під час приготування та зберігання їжі.
РЕТЕЛЬНО ГОТУЙТЕ ЇЖУ
Правильне приготування продуктів харчування вбиває майже всі небезпечні мікроорганізми. Відповідно до досліджень, приготування їжі при температурі 70°C може допомогти зробити її безпечною для споживання. До харчових продуктів, на які необхідно звертати особливу увагу, належать: м’ясний фарш, м’ясні рулети, великі шматки м’яса і цілісні тушки птиці.
ЗБЕРІГАЙТЕ ЇЖУ ПРИ БЕЗПЕЧНІЙ ТЕМПЕРАТУРІ
При кімнатній температурі мікроорганізми можуть розмножуватись дуже швидко. При температурі нижче 5°C або вище 60°C процес їх розмноження сповільнюється або припиняється. Деякі небезпечні мікроорганізми все ж можуть розмножуватися і при температурі нижче 5°C.
ВИКОРИСТОВУЙТЕ БЕЗПЕЧНУ ВОДУ І СВІЖІ ПРОДУКТИ
Необроблені продукти, а також вода і лід, можуть містити небезпечні мікроорганізми і хімічні речовини. У зіпсованих або покритих цвіллю продуктах можуть утворитися токсини. Ретельно відібрані і добре вимиті або очищені продукти є менш небезпечними для здоров’я.
Начальник Відділу безпечності харчових
продуктів та ветеринарної медицини
Кременецького районного управління Головного
управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Валентина Кравчук