Лістеріоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Джерелом лістерій є гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці, корови й свині), домашні і дикі тварини, а також дикі птахи, зокрема, голуби. Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з випорожненнями, сечею, носовим слизом, молоком. Збудник лістеріозу відрізняється високою стійкістю до умов зовнішнього середовища. Добре зберігаються та розмножуються навіть при температурі (–4 –6˚С), за що отримали назву «мікроб холодильника». У ґрунті лістерії зберігаються до 11 місяців, у сіні, соломі – до 20 місяців, у прісній воді стоячих водойм можливість інфікування зберігається протягом року. При температурі 100 ˚С гинуть через 5-10 хвилин. Продукти харчування – молоко, м’ясо, риба, овочі, фрукти являються відмінним живильним середовищем для росту мікроорганізмів.
Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, інфіковані через овочі та фрукти.
За першими симптомами захворювання схоже на харчове отруєння у подальшому ураженням центральної нервової системи, септичними проявами або проходить у безсимптомній формі. Із інфікованими продуктами збудник лістеріозу потрапляє через кров або лімфу в печінку, селезінку, легені, лімфатичні вузли і нервову систему, після чого в організмі з’являються вогнища некрозу, які називають лістеріоми. Лістеріоз у людини розвивається в залежності від імунної системи. І щоб уникнути значних ускладнень при появі симптомів, схожих на харчове отруєння: слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, - необхідно негайно звертатись до лікаря. Іншою формою хвороби є ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. По мірі прогресування хвороби уражується центральна нервова система (головний мозок) з проявами менінгіту та енцефаліту.
Щоб не захворіти важливо:
вживати продукти харчування, особливо м’ясні, молочні, рибні після термічної обробки (смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії;
зберігати у холодильнику на різних полицях сирі та готові продукти;
при нарізці варених і сирих продуктів користуватися різними дошками та інструментом;
ретельно мити овочі, фрукти перед вживанням, використовуючи воду перевіреної якості;
не купувати продукти харчування на стихійних ринках;
дотримуватися заходів особистої гігієни, мити руки після відвідування громадських місць, туалету;
працівникам тваринницьких господарств, птахофабрик слід уважно ставитись до техніки безпеки, використовуючи засоби індивідуального захисту.