Що таке Ботулізм та профілактика цього захворювання

Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму Clostridium botulinum і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, грибів, рідше овочі. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню), якщо при приготуванні порушенні санітарні правила приготування чи зберігання, а саме:

через недостатню стерилізацію консервів;

ковбасами, внаслідок неправильного зберігання;

рибою в’яленою чи солоною в результаті порушень правил улову, оброблення, зберігання та реалізації.

Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви і домашня ковбаса.

В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в'яленої риби. Найчастіше збудник ботулізму в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає у м’ясо.

Ботулізм вважається найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням. Важка форма хвороби може призвести до летальних наслідків.

Перші симптоми можуть з'явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів.

Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, а далі інші симптоми – м'язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів.

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим у профілактиці цього захворювання є ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно їх прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин.

В жодному випадку не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована, здута кришка на скляних банках та органолептичні зміні не відповідні даному продукту..

З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується виготовляти в домашніх умовах та купувати у приватних осіб:

• солону, в’ялену та копчену рибу (особливо, якщо не випотрошена внутрішня частина риби);

• у місцях стихійної торгівлі м’ясні, грибні, овочеві консерви, копчені м’ясопродукти, що приготовлені в домашніх умовах;

• не купувати та не вживати консерви у банках із наявністю плісняви.


Начальник відділу державного нагляду

за дотримання санітарного законодавства

Кременецького районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області Людмила СЛОБОДЯНЮК




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux