Після довготривалого, надзвичайно спекотного періоду нарешті погода порадувала дощиком, тим самим створивши сприятливі умови для появи грибів у лісах.
Гриби – корисні, поживні, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.Отже, що потрібно знати при збиранні, переробці та споживанні дикорослих грибів:
1. Не можна купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби лише на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний ветеринарно-санітарний контроль.
2. При збиранні грибів у лісі треба брати лише ті гриби, про які достеменно відомо, що вони їстівні, збирати слід лише молоді гриби за умови чітко виражених зовнішніх ознак.
3. Не вживати в їжу і не пробувати на смак сирі гриби. Обов’язково треба мити руки після дотику з грибами.
4. Остерігатися пластинчастих грибів, оскільки вони мають схожість з смертельно-отруйною блідою поганкою, інтенсивність розмноження якої спостерігається найбільше у серпні місяці.
5. Під час посухи грибів краще не брати взагалі.
6. Не збирати гриби в міських парках, скверах, а також вздовж автомобільних шляхів та залізничних колій, промислових підприємств, в лісопосадках біля оброблених агрохімікатами полів, сміттєзвалищ, оскільки гриби здатні нагромаджувати отруйні речовини.
7. Ретельно контролювати гриби, зібрані дітьми. Не давати в їжу страви з грибів дітям до 12 років. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують грудьми, літнім людям.
8. Гриби потрібно використовувати відразу ж після збирання. Забороняється зберігати свіжі гриби в холодильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки, довше 2-3 днів.
9. При кожному способі приготування грибів їх потрібно перш за все ретельно почистити, а потім добре помити в проточній воді. При приготуванні кожної страви гриби необхідно попередньо відварити у підсоленій воді протягом 10 – 15 хвилин не менше 3 разів, причому відвар необхідно кожний раз зливати.
10. Страви з грибів слід споживати в день приготування. Невикористані грибні страви можна зберігати лише до наступного дня на холоді тільки в емальованому або керамічному посуді і споживати лише після повторної термічної обробки.
11. Суворо дотримуватися правил консервування грибів щоб уникнути захворювання ботулізмом – гриби необхідно ретельно промити від часточок ґрунту перед стерилізацією.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів залежно від виду грибів, які ви вживали – це головний біль, запаморочення, блювота, пронос, біль у животі, а при ураженні нервової системи – марення, галюцинації, слинотеча, потовиділення, звуження зіниць, зниження артеріального тиску, судоми, задуха, відтік крові від кінцівок (холодні руки, ноги). При отруєнні грибами гепатонефротропної дії (бліда поганка) виникає гостра печінкова недостатність, а потім починається ниркова і серцева недостатність. Як правило, 90% пацієнтів, особливо дітей, що отруїлися блідою поганкою, помирають. Усе залежить від того, яка кількість токсинів потрапила в організм. Симптоми після отруєння блідою поганкою найчастіше з’являються на третій день, коли її токсини вже значно нашкодили організму.
Якщо ви почуваєте себе погано або запідозрили вищеперераховані ознаки у своїх близьких, які виникли після вживання грибів – слід викликати швидку медичну допомогу. Одночасно, до приїзду швидкої, промийте шлунок потерпілого: дайте 4-5 склянок перевареної води чи содового розчину (1 чайна ложка соди на 1 склянку води) або блідо-рожевого марганцевого розчину. Викличте блювоту введенням у рот зворотного кінця ложки або пальця на корінь язика, коли промивні води стануть чистими – дайте активоване вугілля (1 таблетка на 10 кілограмів ваги). Після надання першої допомоги потерпілому слід випити міцний холодний чай, підсолену воду для відновлення водно-сольового балансу, потрібно пити багато рідини для пришвидшення виведення токсинів.
У жодному разі не можна відмовлятись від госпіталізації в лікувальний заклад. Обов’язковій госпіталізації підлягають хворі та всі хто спільно із захворілими вживав гриби, навіть без симптомів отруєння, зважаючи, що ознаки отруєння можуть виникати через 2-3 доби.
Залишки грибів, їх очистки чи приготовлені грибні страви – підлягають забору для лабораторного дослідження, щоб по отриманих результатах призначити відповідне лікування.
Будьте відповідальні – це допоможе убезпечити себе, рідних та близьких від небажаних наслідків «тихого полювання»!
Начальник відділу державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Кременецького районного управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Тернопільській області Людмила СЛОБОДЯНЮК