На що необхідно звертати увагу при купівлі риби
  • Риба - дуже корисний продукт, що містить багато необхідних речовин, які не можна одержати з м'яса. Однак у риби є одна велика вада - вона дуже швидко псується. Саме тому дуже важливо вміти вибирати якісну та безпечну рибу. 
  • У зв’язку з техногенною катастрофою, пов’язаною із підривом дамби Каховської гідроелектростанції, що призвело до значної загибелі водних біоресурсів, вкрай важливо вберегти себе від споживання травмованої й мертвої риби. Жоден спосіб зберігання риби (посол, заморожування, приготування консервів) не може «виправити» зіпсовану рибу i гарантувати безпечність продукту, незалежно від умов зберігання i правильності механічної i теплової обробки. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини. Одну з найбільших загроз може становити гостре інфекційне захворювання - ботулізм. На що звернути увагу перш за все?
  • Свіжа риба:

тушка має бути щільною та пружною. Після натискання на м’якоті не повинно залишатися помітних вм’ятин. Якщо риба м’яка, найімовірніше, вона була мерзлою, а потім її розморозили;

луска у свіжої рибки блискуча, переливається. Тьмяна луска, що відпадає, має викликати сумніви щодо свіжості продукту;

очі також мають бути не каламутні, а з чорною зіницею, прозорі та блискучі;

зябра – рожеві, навіть червонуваті;

під час обробки з тушки свіжої риби має виділятися кров. Якщо цього не сталося, найімовірніше, мало місце попереднє замороження;

не соромтеся понюхати рибу в магазині. Це один із найнадійніших способів правильно вибрати свіжу та безпечну рибу для всієї родини.

Заморожена риба:

у тушки цілі плавники та хвіст. Якщо вони відламані або пошкоджені, технологія заморозки й транспортування могла бути порушена;

у риби не жовтувате черево (якщо це не передбачає сорт риби). Адже приготована з неякісної сировини страва може неприємно гірчити;

на тушці відсутні вм’ятини, плями, незрозумілі вкраплення. Форма має бути природною;

філе не вкрите товстою кіркою льоду. Кількість глазурі має не перевищувати 5 %;

Луска замороженої риби щільно прилягає до шкіри i не має плям i пошкоджень. Шкіра риб без луски гладка.

Коnчена риба не має бути яскраво-жовтою. Такий колір свідчить про те, що виробник не коптив продукт, а використовував коптильну рідину або «рідкий дим», не виключено задля того, аби перебити запах не зовсім свіжої сировини. Справжня копчена риба має аромат багаття, приємного деревного димку. 
Наголошуємо, що реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія риби живої має надходити на ринки з товаро-транспортними накладними та супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії на ринку та видаються експертні висновки.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux