Основна небезпека при споживанні ранніх овочів

Ранні овочі, як правило, накопичують нітратів більше, ніж пізні. Крім цього, концентрація цих хімічних сполук в овочах, які вирощені в захищених ґрунтах (теплицях, парниках) більша, ніж в овочах, які вирощуються у відкритих ґрунтах або просто неба. Тепличні та грунтові овочі не тільки відрізняються за своїми смаковими якостями, але і за хімічним складом. У битві за тепличний урожай, багато господарств для якнайшвидшого дозрівання овочів використовують добрива та стимулюючі речовини. Чим вище концентрація цих речовин, тим небезпечнішим стає продукт для нашого здоров’я.

Нітрати – це небезпечні хімічні сполуки. Потрапляючи в їжу з овочами й фруктами, нітрати в перевищених кількостях викликають отруєння, різні захворювання серцево-судинної, нервової, травної систем, а їх надмірне вживання може спричинити і рак шлунку.

При цьому в разі нестачі вітамінів-антиоксидантів нітрати в кишківнику перетворюються в нітрити, які взаємодіють з гемоглобіном крові і перетворюють його на метгемоглобін. В результаті блокування гемоглобіну до органів і тканин кисень не переноситься до органів і тканин, що призводить до їх кисневого голодування. Проявами якого є сонливість, млявість, задишка, запаморочення, сильний бiль голови, потемнiння в очах, порушення координацiї, зниження артерiального тиску, цианоз, судоми. Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів. При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація, яка викликає ряд порушень: підвищується концентрація метгемоглобіну у крові — понад 2 %, що спричинить кисневе голодування органів і тканин; можливий розвиток хронічних гастритів, гастродуоденітів, виразкової хвороби, захворювань печінки та жовчовидільних шляхів; дистрофічні зміни в серцевому м'язі; захворювання і порушення функції нирок. Порушення зі сторони нервової і серцево-судинної систем: дратівливість, швидка втомлюваність, зниження працездатності та розумової активності тощо. Нітрати також сприяють розвитку алергічних хвороб.

Ось чому дітям до трьох років та вагітним жінкам взагалі забороняється вживати ранні овочі та фрукти, а іншим – споживати їх в міру. Звертаю Вашу увагу на те, що за зовнішнім виглядом, запахом і смаком визначити наявність нітратів в овочах неможливо. Адже на зовнішні ознаки плодів, їх розміри можуть впливати склад ґрунту, природні, кліматичні умови, де вирощуються овочі, ягоди, технології їх вирощування тощо. Тому всі ознаки потребують перевірки шляхом лабораторного аналізу вмісту нітратів. Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними "гинуть" і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість потрібно. Кількість нітратів зменшується в разі ретельного миття та чищення овочів на 10-15 %. Петрушку, кріп, салат рекомендується вимочувати дві години перед споживанням. У картоплі, моркві, буряках, капусті, якщо потримати їх годину у воді, вміст нітратів зменшиться на 25-30 %.

У процесі варіння моркви та буряка нітрати переходять у воду в перші 30-40 хвилин. Картопля при цьому втрачає їх до 80 %, морква, капуста – до 70 %, буряк – до 40 %.

При годуванні дітей морквою використовуйте зовнішній шар, який залишається безпечним, тому що нітрати переважно накопичуються у її центральній частині.

Аби зменшити вміст нітратів у огірках, помідорах та редисці, належить зрізати м’якуш біля “хвостиків”.

Не їжте у динях та кавунах нестиглий м’якуш біля шкуринки, незрілі овочі та фрукти містять у 2-3 рази більше нітратів, ніж достиглі.

Зверніть Вашу увагу на те, що за зовнішнім виглядом, запахом і смаком визначити наявність нітратів в овочах неможливо. Адже на зовнішні ознаки плодів, їх розміри можуть впливати склад ґрунту, природні, кліматичні умови, де вирощуються овочі, ягоди, технології їх вирощування тощо. Тому всі ознаки потребують перевірки шляхом лабораторного аналізу вмісту нітратів.

Споживайте якомога більше чорної смородини, червоної та білої порічки (у висячих плодах нітратів може й узагалі не бути), пийте зелений чай – це натуральні нейтралізатори нітратів.


Начальник відділу державного нагляду

за дотримання санітарного законодавства

Кременецького районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Тернопільській області Людмила СЛОБОДЯНЮК


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux