В умовах воєнного стану питання безпеки харчових продуктів вкрай актуальне. Що ж таке безпека харчових продуктів? Безпека харчових продуктів – це поняття, що включає в себе обробку, підготовку та зберігання харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження. Мається на увазі, що виробники та реалізатори продуктів харчування повинні дотримуватися низки процедур, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я. Тобто здійснювати виробництво та реалізацію безпечного харчового продукту.
Безпечний продукт – це той продукт, який не завдаватиме шкоди споживачу за умови правильного споживання.
У воєнний час волонтери займаються збором продуктів харчування та приготуванням їжі для цивільного населення та Збройних Сил України. У зв’язку з цим зростає ризик харчових отруєнь серед населення. Харчові отруєння, які є не контагіозними захворюваннями (не передаються від однієї особи до іншої при контакті), виникають в результаті вживання харчових продуктів, в яких відбулося інтенсивне розмноження певних видів мікроорганізмів чи накопичення токсинів мікробного або не мікробного походження до рівня патогенної дози. Знаючи головні причини виникнення харчових отруєнь, можна ефективно запобігати їм.
З метою профілактики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед цивільного і військового населення, пов’язаних із роботою пунктів харчування тимчасово переміщених осіб, військовослужбовців Збройних Сил України, підрозділів Сил територіальної оборони, а також пов’язаних з роботою гуманітарних штабів, Кременецьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області рекомендує дотримуватися таких правил:
залучати до роботи із збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів осіб, які обізнані щодо поводження з харчовими продуктами та здоровий персонал (за відсутності підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежиті, відсутності ознак гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран);
дотримуватися обов’язкової гігієни рук осіб, що контактують з харчовими продуктами;
приймати, зберігати та транспортувати окремо сировину та готові харчові продукти;
при розфасуванні продуктів харчування перевіряти термін їх придатності та умови зберігання. Це допоможе правильно розділити продукти й продумати ефективне/раціональне харчування на місці;
оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та терміни їх придатності. При огляді консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) оцінити чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти: деформації, фізичний (неправдивий) бомбаж банки «хлопавки», та не допустити їх наступне зберігання та використання;
суворо дотримуватися технології приготування сирих харчових продуктів, особливо риби, м’яса ;
дотримуватися температурних режимів при зберіганні продуктів, які швидко псуються, не вживати такі продукти, в яких вичерпано термін придатності;
зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів;
встановити контроль в пунктах приготування їжі;
дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі.
Враховуючи високий ризик виникнення харчових отруєнь, ботулізму, гепатиту забороняється вживання харчових продуктів, які були отримані від цивільного населення, а саме: кондитерські і кулінарні вироби, напівфабрикати з м’яса, риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси, тощо), а також грибні та плодоовочеві, м’ясні та рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах.
Окрім цього, харчоблок або пункт приготування їжі повинен бути забезпечений: холодною та гарячою проточною водою гарантованої якості; необхідним технологічним та холодильним обладнанням, столами для обробки харчових продуктів; столовим та кухонним посудом, обробним інвентарем у достатній кількості; мийними та дезінфікуючими засобами, антисептиками для рук тощо.
За перших ознак харчового отруєння необхідно терміново звернутися за медичною допомогою. Самолікування небезпечне!
Підготувала:
Головний спеціаліст відділу
безпечності харчових продуктів та
ветеринарної медицини
Кременецького районного
управління Головного
управління Держпродспоживслужби
в Тернопільській області Тетяна Корчинська