Обережно, ботулізм!

Ботулізм - це важке інфекційне захворювання, яке виникає при споживанні в їжу продуктів, інфікованих токсином Клостридіум ботуліном. Сам збудник - не становить загрози для здоров’я людини, небезпечний - ботулінічний токсин, що виробляється клостридіями в анаеробному середовищі (безкисневому, наприклад в герметично закритих банках). Ботулотоксин - одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі. Смертельна доза токсину для людини становить 0,3 мкг.

Розрізняють 7 сероварів збудника ботулізму - А, В, С, D, Е, І, F, токсини яких нейтралізуються лише протибутулітичними сироватками. Клостридій ботулінум стійкий до дії низьких температур (витримує - 130 градусів Цельсія), висушування (спори збудника не втрачають свою активність десятиріччями), витримує кип’ятіння впродовж 5-6 годин та не інактивується під дією шлункового та панкреатичного соку. В умовах стерилізації парою при температурі 120 градусів Цельсія спори гинуть через 10 - 20 хвилин.

Причиною захворювання є вживання в їжу інфікованих консервованих продуктів : риби в’яленої та копченої, м’ясних продуктів, балику, грибів, овочів та фруктів, забруднених ґрунтом та в яких накопичився токсин і живі мікроорганізми. В твердих продуктах (ковбаса, шинка, балик) мікроб може розмножуватись гніздами – в місцях, де створені безкисневі умови. Існують також інші джерела отруєння, наприклад: часник чи приправи, які зберігаються в олії без підкислення, перець чілі, погано вимита тушена в алюміньовій фользі картопля тощо.

Інкубаційний період триває від 2 годин до 10 діб, найчастіше - 18-24 години.

Основні симптоми: сильна м’язова слабкість, нудота, блювота, сухість в роті, порушення зору, ковтання та мови. Смерть при повній свідомості настає на 3-5 добу, летальність становить – 20-70 процентів випадків.




Проте, в медицині відомі приклади застосування мікродоз небезпечного токсину для лікування ревматизму, енцефаліту, важких черепно - мозкових травм, в ін’єкціях краси з ботоксом (використовується нейротоксин групи А).


Щоб запобігти отруєнню необхідно:

  • Ретельно очищати продукти та посуд, який використовується для консервування, від бруду та пилу.

  • Концентрацію солі, цукру, кислоти використовувати по рецептурі. Вони запобігають накопиченню токсину.

  • М’ясо і рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметичних закритих банках лише при застосуванні автоклаву.


  • По можливості не закривати герметично гриби та інші продукти, які важко очистити, і використовувати кислоту, яка пригнічує розвиток спор ботулізму.

  • Зберігати домашні консерви при низьких температурах (від 2 до 6 градусів Цельсія), відбраковувати і знищувати здуті банки.

 

Пам’ятайте! При перших же ознаках отруєння необхідно негайно звернутися до  лікаря. Зволікання загрожує потерпілому смертю.


Головний спеціаліст відділу державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Кременецького районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Терноільській області Людмила ФРАДИНСЬКА

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux