Благоустрій населених пунктів – «візитка» діяльності органів місцевого самоврядування
опубліковано 02 жовтня 2024 року о 10:14

Законом України «Про благоустрій населених пунктів» визначено – це комплекс робіт із захисту, розчищення, озеленення територій, а також низки соціально-економічних, організаційно правових та екологічних заходів, що здійснюються на території населеного пункту. Сюди входить відновлення доріг, тротуарів, благоустрій прибудинкових територій, підготовка мереж до зимового сезону, ремонт системи зовнішнього освітлення вулиць тощо.

Протягом року в органи влади та відповідні контролюючі ограни чимало надходять звернення, де громадяни зазвичай просять посприяти у покращенні обслуговування об’єктів загального користування, викачки нечистот з вигрібних ям приватних домогосподарств, засмічення прибудинкових територій тощо.

Всі ми знаємо і розуміємо, що засмічення навколишнього середовища впливає на умови проживання населення та здоров’я, але продовжуємо це робити.

Антисанітарні умови проживання спричинені забрудненням прибудинкових територій особливо біологічного характеру можуть служити однією з причин виникнення інфекційних захворювань серед населення. Отже, утримання в належному стані територій – означає використання її за призначенням, відповідно до правил благоустрою територій населених пунктів, а також санітарного очищення територій.

Відповідно Закону України «Про благоустрій населених пунктів» громадяни, підприємства, установи та організації зобов’язані утримувати в належному стані об’єкти благоустрою, що перебувають у їх власності або користуванні.

Благоустрій території приватного будинку повинен здійснювати власник будівлі, причому це стосується не лише самої будівлі, а й прилеглої до неї території.

Громадяни зобов’язані регулярно знищувати бур’яни та не допускати їх цвітіння, обрізати гілки дерев, які знаходяться на прилеглій території з метою усунення перешкод для пішоходів, недопущення складування будівельних матеріалів (пісок, глина, щебінь, камінь і т. д. ), сіна, соломи, дров, побутових відходів, тощо. Забороняється спалювати сміття, сухе листя, гілок дерев та відходів, влаштовувати сміттєзвалища та злив рідких побутових відходів.

У разі порушення громадянами Правил у сфері благоустрою населених пунктів відповідно до ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність – штраф. Таким чином, забезпечити охайний стан присадибної ділянки та прилеглої території повинен власник або користувач земельної ділянки.

Як прикро бачити на землі купи сміття і всякого непотребу. Його викидають де завгодно і біля сіл, узбіччя доріг у лісонасадженнях, на вигонах біля своїх мешкань. Ось чому ми звертаємось до усіх жителів громад, давайте наведемо порядок у нашому спільному домі. Адже благоустрій у наших селах та містах залежить не тільки від роботи житлово-комунальних служб, але й від культури та свідомості жителів.




Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Кременецького районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux